SIDE A - SIDE B - SIDE A & B

Zaterdag 30/04/2011 - 20u
Film-Plateau, Paddenhoek 3, 9000 Gent
Tickets: 4 euro
Reservatie verplicht via info@inneeysermans.be
Info: info@inneeysermans.be

In het kader van het persoonlijk artistiek project, eindproject van Inne Eysermans (Ma 2, Muziekproductie, Conservatorium Gent). In samenwerking met UGent & Conservatorium Gent.

Cassettecultuur = een antikapitalistische ideologie die de do-it-yourself (DIY)-ethiek vooropstelt, vertegenwoordigd door (experimentele) underground artiesten die hun eigen productie, promotie en distributie beheren. Deze reactie op de controlerende mainstream industrie in het begin van de jaren '80 werd mogelijk gemaakt door een goedkoop klein medium en ontwikkelingen van de eerste draagbare speler en recorder: de cassette, walkman en 4-sporencassetterecorder.

Het gevolg was dat de nadruk niet zozeer kwam te liggen op winst maken, dan wel op het wereldwijd uitwisselen van tapes (tape trading), directe communicatie tussen artiest en consument (via brieven of magazines), nieuwe relaties tussen consument en consument (mixtapes), met centraal de cassette als kunstobject.

Sinds de jaren '90 wordt de cassettecultuur beÔnvloed en uitgedaagd door het internet en technologisch goedkopere en efficiŽntere ontwikkelingen in de productie van muziek.

'SIDE A - SIDE B - SIDE A & B' reflecteert over hoe de cassettecultuur was, is, en hoe we het gegeven in die verschillende contexten ervaren.

  

SIDE A (video)

Amatorski gaat aan de slag met de DIY-ethiek binnen de cassettecultuur, met de focus op aspecten van de vroegere en huidige methoden van productie, distributie en promotie. Improvisaties, experimenten en field recordings, gerealiseerd met een 4-sporencassetterecorder, worden voorgesteld in de vorm van een videoverslag.

SIDE B (live performance)

Ann, Iris en Inne Eysermans gaan in dialoog met het fysieke medium: de gevonden cassette is het vertrekpunt van deze live performance. Door reacties op een selectie van fragmenten worden nieuwe kaders en patronen in het geheugen van ruimtelijke ervaringen gecreŽerd. Dit door middel van draagbare cassetterecorders, walkmans, harp, philicorda en 'live performance'-technieken die vooral door Australische componisten binnen de cassettecultuur ontwikkeld werden.

SIDE A & B (cassette)

Wat op zaterdagavond 30 april wordt voorgesteld ('SIDE A & B') krijgt een fysieke vorm: een cassette van ongeveer 90 minuten waarvan 50 kopieŽn worden gemaakt. Door een brief met een eigen mixtape, met experimenten of met verhalen te sturen naar 'Inne Eysermans - Kanunnikstraat 2 - 9000 Gent', krijg je in ruil de 'SIDE A & B'-tape in de brievenbus. Ontvangst en verzending start vanaf maandag 2 mei 2011.